ALLERJİ NEDİR?

ALLERJİ NEDİR?

bağışıklık sistemimiz,vücuda çeşitli yollardan giren ve özellikle ev tozu akarları,evcil hayvanların tüyleri,polen gibi yabancı maddelere karşı korunma amacıyla çeşitli tepkiler verir ve böylelikle,bu yabancı maddeleri ortadan kaldırmaya çalışır.Allerjik yapıya sahip kişilerde ise bu maddelere karşı biraz farklı ve zararlı olmak üzere aşırı bir tepki gösterirler.

            Allerji,normal şartlarda aynı miktar ve koşullarda başka kişiler için zararsız olan bazı yabancı maddelere karşı,bazı kişilerin aşırı bir şekilde duyarlılık göstermesidir.

ALERJİ SEMPTOMLARI NELERDİR?

Allerji belirtileri allerjen dediğimiz ve allerjiye sebep olan yabancı maddenin çeşidine göre farklılıklar göstermekle birlikte,daha çok, kaşıntı,vücutta kırmızı renkte kaşıntılı kabarıklıklar,nefes darlığı,aşırı burun akıntısı şeklinde görülür.Allerjik reaksiyonlar kronikleşirse,şikayetleri zamanla:

  • Kronik Egzema
  • Alerjik astım,migren
  • Ürtiker
  • Allerjik rinit
  • Atopik Dermatit
  • Anjionörotik Ödem şeklinde belirti verebilir.

ALLERJİ TEDAVİSİ NASILDIR?

Yakın bir zamana kadar,alerjinin radikal,yani köklü bir tedavisi mevcut değildi.Sadece reaksiyon ve allerjik kriz durumlarında kullanılan çeşitli Antihistamikler, Kortikosteroidler ve Lökotrien Reseptör Antagonistleri gibi bazı ilaçlar,geçici olarak alerjik belirtileri iyileştirebilmekte idiler. Bunun yanında biz özellikle ozon terapi uygulamalarından alerji tedavisinde çok iyi sonuçlar alıyoruz.

Bunun yanında “İmmunosupresif Tedavi”dediğimiz ve yapılan testler sonucu, vücut için allerjen olduğu saptanan madde ,sulandırılmış bir şekilde ve giderek artan dozlarda hastaya uygulama yöntemi de vardır.Ancak bu tedavi yöntemi çok uzun süreli ve sabır isteyen bir iş olmakla birlikte,her zaman başarılı bir sonuç da alınamamaktadır.

ALLERJİK ASTIM NEDİR?

Allerjik Astım,vücut için yabancı gelen herhangi bir maddenin,solunum veya bir başka yoldan teması sonucu oluşan ve göğüste sıkıntı,nefes darlığı,hırıltılı solunum ve genellikle kuru tarzda öksürük nöbetleriyle seyreden bir hastalıktır.Nöbet araları hasta sakin olup,herhangi bir belirti vermeyebilir.Belitileri, ev tozu, akarlar, polenler, duman ve agız yoluyla alınan her hangi bir neden tetikleyebilir.

ALLERJİK ASTIM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi için öncelikle yapılması gereken,hasta açısından allerjen olabilecek madde ve etkenlerden uzak durulmasıdır.Bunun yanında piyasada çeşitli formlarda bulunan nefes açıcı ilaçlar (B2 Agonistler,Kortikosteroidler,Aminofilin vb.)ile krizlerin oluşumu önlenmeye veya engelenmeye çalışılır

OZON TERAPİ :

            Bağışıklık sisteminin regülasyonunda (düzgün,optimal)çaışmasında harika bir yöntemdir. Uygun hasta, uygun doz ve yöntem ile belirli hasta guruplarında son derece iyi sonuçlar alınmaktadır.

FİTOTERAPİ: Nigella sativa (çörek otu) ekstratları ve propolis, etkinliği klinik çalışmalar da kanıtlanmış doğal uygulamalardır. Ayrıca soğan kürü de allerji ve astma olgularında yüzgüldürücü sonuçlar vermektedir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir