Safra Kesesi Taşı ve tedavisi :

Safra Kesesi Taşı ve tedavisi :

  Safra taşlarının yüzde 75’inin kolesterol taşı olduğunu, pigment ve karışık yapıdaki taşların ise daha düşük oranda görülmektedir.

 Safra kesesi taşının dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir.

Safra taşlarının orta yaşlı, beyaz tenli, kilolu ve çok doğum yapmış kadınlarda daha sık görülmektedir.

Safra taşı oluşum sebepleri :

  • Hızlı kilo vermek bazı insanlarda safra kesesi taşı oluşumuna yol açabilmektedir.
  • Alyuvarların parçalanmasıyla giden kan hastalıklarında, karaciğer sirozunda, şeker hastalarında ve safra yollarında doğumsal bir bozukluk olanlarda taş oluşma sıklığı artmıştır.
  • Irk, genetik faktörler, cinsiyet, yaş, şişmanlık, alkol kullanımı, kan yağları yüksekliği, ince bağırsak hastalıkları, diyet, kullanılan bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları kullanımı gibi) safra kesesi taşı oluşumunda etkili olabilir.

Safra taşları bulunduğu ortamlarda iltihaplanmaların oluşmasını kolaylaştırır. Hem safra kesesi hem de safra yolu iltihabı ile birliktelikleri yüksek orandadır.

Safra taşları, safra kesesi ve safra yolları kanseri oluşmasında önemli faktörler arasında sayılır. Bazen taşlar safra kesesinde iltihaplanmaya yol açar. Bu dikkatle takip ve tedavisi gereken ciddi bir durumdur. Safra taşları safra yollarına düştüğünde safra kanalıyla pankreas kanalında da tıkanmaya yol açarak pankreas iltihabına sebep olabilir.

Tanı ve tedavi

Safra taşlarının tanısında altın standart batın ultrasonudur. Safra kesesi taşlarının teşhisinde kullanılan en etkin ve ekonomik görüntüleme yöntemi  abdomen( karın) ultrasonografisi yanında safra kesesinin çalışmasını ve safra yollarını inceleyen başka tetkiklerin yapılmasının da gerekmektedir.

Diğer bir yöndetem de Endoskopik olarak safra yollarının röntgen altında incelenmesiyle tanı konulabilmektedir

Safra kesesi taşı tedavisi :  

  • Öncelikle aşırı yağlı gıdalar, yumurta ve yumurtalı gidalar ve kızartmalar yasak.
  • Ursedeoksikolik asit
  • Visseral manuel terapi
  • Tüm bu yöntemler ile sonuç alınmazsa tedavi cerrahidir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir