AKUT PANKREATİT

akut-pankreatit

AKUT PANKREATİT

AKUT PANKREATİT

Akut pankreatit aniden oluşan bir pankreas iltihabıdır. Bu, pankreas hücrelerinin hasar görmesine ve bu da geçici olarak bir işlev bozukluğuna neden olur. İk farklı akut pankreatit tipi vardır:

  • Akut ödematöz pankreatit
  • Akut nekrotize edici pankreatit

1-Akut Ödematöz Pankreatit

Bu pankreas iltihabının hafif şeklini teşkil eder. Hastaların yaklaşık %80’i bu klinik görüntüye sahiptir. Burada pankreasın geçici bir hasarı söz konusu olur ve diğer organlar bundan çoğunlukla zarar görmezler.

2-Akut Nekroz Edici Pankreatit

Pankreasın bu en ağır iltihabı hastaların yakl. %20’inde görülür. Burada pankreas dokusunun aniden, geniş kapsamlı bir hasarı söz konusu olur. Böylece akut, hayati bir tehlikeye yol açabilir.

Yoğun bakımda bazen haftalarca veya aylarca tedavi gerekli olabilir. Doku tahribatının kapsamına bağlı olarak pankreasın kalıcı işlev bozukluğu söz konusu olabilir.

Akut Pankreas nelere yol açabilir ?

Sindirim enzimlerinin eksik üretimine dayalı sindirim bozuklukları ile insülinin az üretimine dayalı olarak gelişen Diabetes mellitus (şeker hastalığı) gibi, pankreasın psödokist oluşumu veya pankreas apseleri gibi farklı farklı sorunlar da ortaya çıkabilir.

Akut pankreatit nedenleri ?

Safra taşları ve aşırı alkol tüketimi akut pankreas iltihaplarının %90’ınından sorumludur.

Diğer nedenler enfeksiyon hastalıkları, çeşitli ilaçlar, pankreas yollarında yanlış oluşumlar ve genetik bozukluklar olabilir. 

Akut pankreatit belirtileri nelerdir?

  • Ani başlangıç
  • Sıklıkla kuşak tarzında sırta yansıyan yoğun, künt üst karın ağrıları
  • Bulantı kusma

Tedavi Yöntemleri

Akut pankreatitin terapisinin en önemli temel unsurları ağrı tedavisi ve sıvı dengelenmesidir. Öncelikle sıvı ve elektrolit dengesi düzenlenmelidir.

Ağır akut pankreatitte bir ameliyat hastaların %20 ila %25’inde gerekli olur.

Akut pankreatitin oluşmasına bir safra yolu taşının sebep olması halinde mümkün mertebe erken safhada endoskopik retrograd kolanjiyopankeatografi (ERCP) vasıtasıyla bunun giderilmesine çalışılır. Ayrıca alkol tüketimi de azaltılmalıdır.

Hastalara az yağlı gıdalar yemeleri, kızartma ve yumurtalı gıdalardan uzak durmaları önerilir. Kliniğimizde mevcut klasik tedavi protokollerine major ozon veya rectal ozon tedavisini de ekleyerek iyi sonuçlar alıyoruz. Safra taşı olgularında da safra kesesinin ve safranın bağırsaklar için önemini bilerek öncelikle beslenme,ilaç tedavisi, fitoterapi ve vısseral manuel terapi uygulamaları ile safra kesesine bir şans daha veriyor, şayet semptomlar devam ederse cerrahi öneriyoruz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir