Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı (PSORIASİS)  NE YAPILABİLİR ?

Sedef hastalığı genellikle erken yetişkinlikte görülür. Çoğu vakada cildin sadece birkaç bölgesi etkilenir. Ancak daha ağır vakalarda, sedef hastalığı vücudun büyük bir bölümünü kaplayabilir. Kırmızı lekeler zaman içerisinde iyileşebilir ve bireyin hayatı boyunca tekrar geri gelebilir.

Sedef hastalığı, kepeklerle seyreden bir hastalıktır. Sedef hastalığı hem çocuklarda hem erişkinlerde görülebilmektedir. Çocuklarda sedef hastalığı, vücutta damlacık şeklinde görülürken, yetişkinlerde ise kepek ve pullu plak şeklinde ve stabil olarak seyredebiliyor.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Sedef hastalığı kronik bir hastalıktır mikrobik bir enfeksiyon olmadığı için kişiden kişiye de bulaşıcı değildir. Ancak elde veya yüzde sedef görülmesi kişinin sosyal izolasyona neden olabiliyor.

Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?

Sedef hastalığı genellikle genetik aktarıma bağlı olarak gelişmektedir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde bazı faktörler de sedefi ortaya çıkarabilir. Sedef hastalığı strese bağlı olarak da gelişebilmektedir. 

Nedenleri

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Hastalığın oluşumunda temel etken disbiosis ve ona bağlı olarak gelişen geçirgen-sızdıran bağırsak sendromudur.

Geçirgen bağırsak ortamında, vücuda giren pek çok toksik madde deride toplanır ve iltihabi inflamatuvar süreç başlar.

Bağışıklık sistemindeki bir hata ciltte gereksiz yere iltihaplanmaya, bu da yeni cilt hücrelerinin hızlı bir şekilde çoğalmasına neden olmaktadır.

Normalde cilt hücreleri her 10 ila 30 günde bir değiştirilir. Sedef hastalığında ise yeni hücreler her 3-4 günde bir büyür. Bu kadar sık bir şekilde yenileri ile değiştirilen eski hücreler birikerek, ciltte görülen gümüş pulları ortaya çıkarır.

Sedef hastalığının bir takım ortak tetikleyicileri mevcuttur. Sedef hastalığının canlanmasını tetikleyebilecek bu koşullar arasında ciltte meydana gelen kesikler, sıyrıklar veya cerrahi müdahaleler, duygusal stres, strep enfeksiyonları, bipolar bozukluk için kullanılan lityum, sıtma ilaçları, beta-bloker gibi tansiyon ilaçları, hidroksiklorokin veya antimalaryal ilaçları, özellikle genç erkeklerde aşırı alkol kullanımı ve sigara içilmesi olabilir.

Sıcak, güneşli ve nemli ortamlarda bulunmak hastalığın ortaya çıkması ihtimalini azaltabilir.

Sedef hastalığı olan bazı bireylerde, en küçük bir çizik veya bir sivrisinek ısırığı bile yeni bir tetiklenmeye neden olabilir.

Biz kliniğimizde sedef hastalığı için dermatoloji uzmanlık alanı ile koordineli bir şekilde integratif (tamamlayıcı) tıp uygulamaları yapıyoruz. Bağırsak detoksu, ozon terapi, fitoterapi, aromaterapi, alkali kürler detoks uygulamaları ve cupping (hacamat) uygun seçilmiş olgularla klasik psoriasis tedavisine yardımcı olarak ilgili dal uzmanlarının koordinasyonu ile birlikte güvenle uygulanabilir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir