KANSERLE SAVAŞAN BİTKİLER

KANSERLE SAVAŞAN BİTKİLER

PROBİYOTİKLERİNİZ YETERSİZSE NE OLUR?

ZERDEÇAL

Dünya üzerinde en çok laboratuvar ve klinik çalışması yapılan bitki kökü türlerindendir. Yeni özellikleri konusunda çalışmalar ise devam etmekte ve merakla izlenmektedir. İçeriğinde ki curcumin etken maddesinin antikansorejen, antioksidan, antiinflamatuar etkileri bir çok araştırma sonucu onaylanmıştır. Bu özellikleri ile kanseri tetikleyen iltihabi olayları gerileterek kanser önleyici, yine aynı özellikleri ile romatizmal hastalıklar ve ağrılarda ki olumlu etkileri ile başta Avrupa ve Amerika olmak üzere hekimlerce önerilmektedir.

Bitki kökü toz ya da baharat olarak tüketildiği taktirde bağırsaktan emilimi çok düşük düzeylerde gerçekleşmekte olduğundan üzerinde ki araştırmalar dahi sıvı zerdeçal ekstratları ile yapılmaktadır. Sağlığımız içinde çok faydalı olduğundan tüketilmelidir.

DEVE DİKENİ TOHUMU (MILK THISTLE)

Karaciğer hastalıklarına karşı modern tıpta en çok faydası görülen tohum olarak deve dikeni kullanılmaktadır. Deve dikeninin siroz ,alkole bağlı hasarlı karaciğer ve hepatit hastalıklarından muzdarip hastaların tedavilerinde oldukça büyük bir yarar sağladığı gözlenmiştir. Aslında deve dikeni her türlü karaciğer toksisitesinde büyük ölçüde etkilidir.
Alman araştırmacılar ölümcül olabilen Amanita phalloides mantarı zehirlenmesinden sonra oluşan toksik karaciğer hasarının tedavisinde deve dikeninin oldukça etkili olduğunu saptamışlar. Karaciğer koruyucu etken madde kompleksi üç flavonolignan’dan oluşan silymarindir. Bitkinin etken maddeleri karaciğeri genel anlamda korur ve özellikle çok yaygın olan karaciğer yağlanmasında rejeneratif etkiye sahiptirler. Karaciğer hastalıkları gitgide yaygınlaşmaya başladı. Genellikle sarılıkla birlikte görülen akut hepatit zamanımızda adeta salgın hastalıklar sınıfına girdi denilebilir. Ama gereğinden fazla beslenme ve aşırı alkol tüketimi de karaciğer dokularının büyük bir bölümünü çalışamaz duruma sokan karaciğer yağlanmasına yol açabiliyor.
İşte bu durumda devedikeni tohumu hiçbir yan etkisi olmayan spesifik bitkisel ilaçların en önde gelenidir. Milk Thistle(Deve dikeni )nin etken maddesi silymarin suda yeteri kadar çözünmediği için çay olarak kullanımı etkili olmaz . Ekstrakt olarak tıpda kullanılmaktadır. Bitkinin etken maddesi silymarin yüksek dozlarda bile hiçbir yan etki içermez ve karaciğer dokularının yenilenmesinde fevkalade etkilidir. 1970 li yıllarda Münih Üniversitesi bilim adamları deve dikenindeki karaciğer için yararlı farmakolojik maddeleri tanımlamışlar ve bu maddelerinin bilinen en öldürücü karaciğer toksinlerine karşı nasıl mücadele ettiklerini ayrıntılı bir biçimde açıklayarak bu bitkiyi onaylamışlardır.

YEŞİL ÇAY(CAMELLA SINENSIS)

Yeşil çay ekstraktı, hekim kontrolünde, özellikle sindirim sistemi kanserleri ve meme kanseri önlenmesi ve tedavisinde etkindir. Çok güçlü bir antioksidandır.Kanserin hız ve yayılmasını engellemeye yardımcı olur.Yeşil çayda pek cok değerli fitokimyasal olmakla beraber en kıymetli bileşik EPIGALLOKATEŞİN GALLAT’dır.Flavonoid yapıdaki bu bileşiğin,tümör nekroz faktörü baskıladığı, apoptozisi(programlanmış kanserli hucre ölümünü) uyardığı gosterilmistir.

BROKOLİ (BRASSICA OLERACEAE)


Brokoli,son yılların en popüler bitkilerinden biri olup,kansere karşı koruyuculuğu en yüksek bitkilerdendir.Tıbbi yönden asıl yararlı bileşik “SULFORAFAN”dır.

Brokoli,meme,prostat,akciğer,yumurtalık ,rahim kolon ve mide kanseri riskini azaltmaktadır.Haftada ortalama bir kg.brokolinin uygun pişirme koşullarına dikkatle hazırlanıp tüketilmesi yeterlidir.


Çalışmalar, pancarın birkaç saatlik bir süre zarfında kan basıncını 4-10 mmHg kadar düşürebileceğini göstermiştir. Bu etki çiğ pancarda pişmiş pancara göre daha güçlüdür.

Pancarın bu kan basıncını düşürme etkisi, kan damarlarının gevşemesini ve genişlemesini sağlayan bir molekül olan nitrik oksitin düzeylerini artırmasından kaynaklanmaktadır.
Pancardaki nitrat kan basıncının düşmesini sağlayan nitrik okside dönüştürülür.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir