İnsulin Direnci Alzhemier Hastalığı Sebebi

İnsulin Direnci Alzhemier Hastalığı Sebebi


Son yılların popüler konusu insülin direnci önemli bir halk sağlığı sorunu aslında…Çünkü toplumun neredeyse üçte biri bu sorundan muzdarip…
Insulin, pankreastan salgılanan, kan şekerini hücre içine sokan ve bu suretle kan glukoz dengesini ayarlayan bir hormondur. Insulinin bu yöndeki etkilerine kas, karaciger ve yağ dokusunun duyarlılığının azalmasına ise “insülin direnci” denir.

Insulin direnci cok yaygın bir sorun..Uzun süredir diyabet, hipertansiyon ve metabolik sendromdaki rolü biliniyordu. Oysa , en sık görülen iki önemli nörodejeneratif sağlık sorunu olan Alzheimer Hastalığı ve Parkinson Hastalığında da rolü olduğu son klinik çalışmalar ile gösterildi. Parkinson Hastalığına sonra değineceğim.

Gelelim Alzheimer-Insulin direnci ilişkisine:
Insulin hormonu görevini yaptiktan sonra ortamdan kaldırılması gerekir. Bu işlem, “Insulin Degrading Enzym” isimli bir enzim tarafından yapılır. Bu enzim, aynı zamanda “beta-amiloid “adı verilen toksik proteinin de parçalanmasını sağlar. Beta amiloid, beyinde birikerek Alzheimer Hastalığınin oluşmasını sağlamaktadır ve bu hastalığın temel mekanizmasını oluşturmaktadır.

İnsülin direnci veya daha ilerisinde diyabet geliştiğinde bu enzim fazla salgılanmak zorunda kalır, ama yine de beta amiloidi yeterince parcalayamaz ve bu toksik madde beyinde birikir.Bu nedenle, maalesef, insulin direnci ve diyabet hastalığında Alzheimer hastalığı olma olasılığı çok artar.

Sağlıklı günler dilerim?

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir